NAJPROSTIJI TRIK ZA SAVRŠENO SKUVANA JAJA: Žumance se BRZO KVARI, izbegnite greške zbog kojih će POZELENETI
Savršeno kuvana jaja da žumance nepozeleni, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

LAKO JE

NAJPROSTIJI TRIK ZA SAVRŠENO SKUVANA JAJA: Žumance se BRZO KVARI, izbegnite greške zbog kojih će POZELENETI

Šta da radite prilikom kuvanja jaja ako ne želite da žumanca budu zelena?

Objavljeno:

Veliki petak kuca na vrata, a najpoznatiji običaj je farbanje jaja kojem se raduju sve generacije. Ove godine vladaće različite tehnike ukrašavanja, ali da li znate na koji način možete savršeno da skuvate jaja? Ne samo da neće pucati, već možete da izbegnete i da žumance pozeleni.

Žumance je bogato korisnim supstancama, ali ga je lako pokvariti prilikom kuvanja jaja. Jedan od najčešćih problema je to što poprimi zelenu boju. Belance sadrži vodonik-sulfid. Tokom zagrevanja, proteini se uništavaju, oslobađajući gasove sumpora. Ovi gasovi reaguju sa gvožđem sadržanim u žumancetu, zbog čega ono dobija zelenkasto-sivu nijansu.

Kuvana jaja
foto: Printscreen Youtube/Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

Ako želite da izbegnete zeleno žumance, trik profesionalaca krije se u kuvanju jaja na pari. Ovo je najbolji način za očuvanje hranljivih materija i sprečavanje žumanceta da dobije zelenu boju. Ako koristite šerpu, poklopite je nakon što voda proključa. Kuvajte jaja na pari 12 minuta i prebacite ih u ledenu vodu.

BONUS VIDEO:

02:28

EVO KAKO MIRKA VASILJEVIĆ PROVODI VELIKI PETAK I USKRS: Imam veliku porodicu, a doručak i ručak NIKAD NISU NA ISTOM MESTU

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.